Bakalım neler almışız?

İlk yazımda 3d printer macerasına atılma hikayemden kısaca bahsetmiştim. O sayfaya ulaşmak için şu linke tıklayabilirsiniz: http://3dprintermacerasi.blogspot.com/2014/04/merhaba.html . Bu arada mümkün olan her fırsatta konuyla ilgili kitapları okuyarak bilgi edinmeye çalışıyorum, bu sayede biraz daha kolay bir şekilde montajı gerçekleştireceğime inanıyorum.

İlk yazımda kitten bahsettim ama yazıcının adını bile söylememişim: Sigma 3D. Üreticilerinin web sitesine şu adresten ulaşabilirsiniz: Sigma 3D

Kitin resmini de koymamışım, onları da ekliyorum. İlk resim kitin yandan görünümü:



Hemen ön tarafta altta gördüklerimiz kitin iskeletini oluşturacak olan sigma profil adı verilen alüminyum çubuklar. Sanıyorum yazıcının adı da oradan geliyor. Hemen üstlerinde, şeffaf  bir torba içerisinde gördüğümüz beyaz parçalar, cihazın metal iskeleti, diğer metal parçaları, bazı özelleşmiş kısımları  ve elektronik aksamı dışında kalan kısmını oluşturuyor. Plastikten yapılmışlar ve başka bir 3d printer tarafından basılmışlar. Zaten 3d printer'lar geliştirilirken ana hedeflerden biri, kendi parçalarını basabilen makineler (RepRap deniyor) oluşturmakmış. Bu felsefeye uygun olarak, çoğu 3d printer kiti kendi plastik parçalarını kendisi basıyor. Bu çok güzel bir özellik, çünkü bu sayede kendi yedek parçalarınızı basabilir, cihazınızı kendiniz modifiye edebilirsiniz.

Kitin üstten görünümünü de ekleyelim:

Bu görüntüde yine plastik parçaları görüyoruz. Bunun dışında sol alt kısımda montajlanmış halde (eskiden montajlanmadan geliyormuş, yeni kitlerde montajlı geliyor) ekstruder'i görüyoruz. Ekstruder, plastik filamenti ilerleten kısım ve bu tip yazıcılar için çok önemli bir parça. İlerde daha detaylı bahsetmeyi umuyorum.

Ekstruderin sağında bir USB kablosu var, ne işe yaradığı malum.

Onun hemen altında ters duran Sigma 3D yazısı, yazıcının "heated bed" denilen kısmı. Isıtılmış yatak anlamına geliyor. Heated bed'in üstüne bir ayna yerleştiriliyor. Yazıcı, yazma işlevini  bu aynanın üstünde gerçekleştiriyor. Peki bu parça ne işe yarıyor?  Bu parçanın ana amacı aynayı ısıtmak. Bu sayede basılan parçalar aynaya daha iyi yapışıyor. Ayrıca bazı plastik türleri soğukta büzüşerek deforme oluyorlar. Büyük bir cisim basılıyorsa cismin tabanı, üst kısmına göre daha hızlı bir şekilde soğumaya başlıyor. ve basılan cismin yere değen uçları kalkabiliyor, düz hatlar yerine kavisli hatlar oluşuyor. Bunu önlemek için tabanı sürekli belirli derecede ısıtmak bir çözüm olarak sunulmuş. Heated bed bu işi yapıyor.

Bir de hazır başlamışken kiti oluşturan parçaların listesinin resmini de ekleyeyim:

Nasıl bir işe giriştiğimi açıkcası kitin kendisini gördüğüm zaman fark etmemiştim. Kit oldukça derli toplu duruyor. Ama malzeme listesine baktığım zaman işin ciddiyetini daha iyi kavradım.

Listede her renk kodu farklı bir malzeme grubunu (mesela elektronikler, plastikler, metaller, vidalar gibi) temsil ediyor. En uzun olanı sağdaki sayfada yer alan açık yeşiller. Bunlar vida türevleri. Çivi çakmayı bilmeyen adam, vidalardan da hiç bir şey anlamadığını bu listeyi gördüğü zaman fark ediyor.Neyse, oturup bunları da öğreneceğiz ama kitin içinde yaklaşık 30 farklı vida tipi olduğunu bilmek değişik bir duygu gerçekten!


Not: Kit içeriğinin listesinin okunamadığını biliyorum. Kiti satın aldığımda henüz açık kodlu bir proje değildi, o sebeple listeyi net bir şekilde fotoğraflamam doğru olmazdı. Ancak an itibariyle durum değiştiğinden, Özgür Bey'in de izniyle listeyi pdf formatında siteye ekliyorum:
Malzeme Listesi

Yorumlar

  1. hocam malzeme listesi pek okunmuyorda günceller misiniz yada bana yolllama imkanınız var mı ?

    YanıtlaSil
  2. özel imalat parçalarının boyutlarını ekleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  3. ben bu kiti nerde bulabilirim kendim araştırdım ama bir neticeye varamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://forum.donanimhaber.com/m_73127501/mpage_27/tm.htm adresinde yazıcıyı tasarlayan arkadaşlara (Serkan ve Özgür Bey) ulaşabilirsiniz.

      Sil
    2. Merhabalar, Yazıcıya ait profil, bağlantı elemanları, rulmanlar, mil vb. ürünleri bizden temin edebilirsiniz. 0212 438 63 33 info@nuansteknik.com https://www.facebook.com/nuanstekniksatis/

      Sil
  4. Malzeme listesinde eksik var bilginiz olsun sadece z ekseni için 4 adet krom kaplı mil gerekiyor 335 mm ölçülerinde x içinde 2 tane 335 mm krom kaplı mil gerekiyor. Toplam 6 adet 335 mm mil gerekli malzeme listesinde 4 adet yazıyor bilginize

    YanıtlaSil

Yorum Gönder